Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Wszystkie składniki (z bobem), oprócz wody wrzuć do dużej miski. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać chleb. Zagniataj i dolewaj aż chleb osiągnie nieprzyklejającą się do rąk, przypominającą nieco ciepłą plastelinę, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2.Zagnieciony chleb wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremki.Przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż chleb podwoi objętość.
pieczenie
35 min
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb (wcześniej usuwając szmatkę) i piecz ok. 30-35 minut, aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z foremki, usuń papier do pieczenia i odstaw do ostygnięcia na kratce od piekarnika (aby chleb nie zagrzał się od dołu).
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej