Chleb pszenny na zakwasie pszennym

chleb pszenny na zakwasie pszennym

Do tej pory na blogu pojawiały się przepisy na chleby pieczone jedynie na zakwasie żytnim. Czas to zmienić!

Swój zakwas pszenny wyhodowałam już jakiś czas temu, ale niestety pewna osoba mi go przez przypadek wyrzuciła. Korzystając z wcześniej spisanych wskazówek na potrzeby serwisu, przygotowałam go jeszcze raz, krok po kroku tak samo jak za pierwszym razem (tutaj mój dokładny przepis).

Zakwas już jest odpowiednio dokarmiony i aktywny, czyli gotowy do pieczenia. Po powrocie do niego, nie mogłam nie zacząć od prostego chleba pszennego.

Jeśli do tej pory piekliście tylko na zakwasie żytnim, to smak tego chleba może Was zadziwić. Już sam zakwas jest nie tylko lżejszy i jaśniejszy, ale także różni się zapachem. Chlebek pszenny wyszedł dzięki niemu lekko słodkawy, zupełnie inny niż ten na zaczynie żytnim. Nie tylko smak chleba jest delikatniejszy, ale także jego miąższ.

Jeśli macie ochotę na lekki chleb na zakwasie, to zachęcam Was do hodowli zakwasu z mąki pszennej :)

chleb pszenny na zakwasie pszennymchleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie pszennym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

Porcje: 1
 

Składniki
  • 300 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 200 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • *łyżeczka suszonych drożdży instant

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z dokarmionym wcześniej zakwasem, solą i drożdżami (jeśli używamy). Bardzo powoli wyrabiamy ciasto, dolewając letniej wody.
  2. Po kilku minutach wyrabiania ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w cieple.
  3. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką pszenną i zagniatamy minutę. Formujemy 2-3 kulki, które umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem keksówce (lub wyłożonej pergaminem). Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-2 godziny do dalszego rośnięcia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy kolejne 20 minut.
  5. Chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

28 Odpowiedzi na “Chleb pszenny na zakwasie pszennym”

  1. Grudzień 14, 2012 godz. 06:59 #

    Masz rację, że jest zupełnie inny. Ja nie dodaję drożdży bo dzikie drożdże z zakwasu rosną wolniej i te z proszku je przerastają.
    http://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/chlebek-pszenny-na-zakwasie.html
    Pozdrawiam.

    • Grudzień 14, 2012 godz. 13:31 #

      Tak, dlatego właśnie drożdże podane są w tym przepisie z gwiazdką, można je dodać, aby przyśpieszyć czas wyrastania, ale nie jest to konieczne.
      Pozdrawiam.

  2. Grudzień 14, 2012 godz. 16:25 #

    A widzisz, z wiekiem to człowiek ma wiele niedostatków… Przepraszam, że tak często komentuję, możesz sądzić, że czepliwie ale to złudzenie. Zawsze z ciekawością oglądam Twoje wypieki i naprawdę jestem pod wrażeniem. Serdecznie Pozdrawiam.

  3. Kasia
    Styczeń 17, 2013 godz. 02:55 #

    Mam może troszkę głupie pytanie, ale 300 g aktywnego zakwasu pszennego to ile to łyżek (lub szklanek)?? Pozdrawiam

    • Styczeń 17, 2013 godz. 16:54 #

      Łyżka aktywnego zakwasu pszennego waży ok. 20 gram. Niestety nie mam w tej chwili aktywnego zakwasu, by sprawdzić wagę szklanki zakwasu.
      Czyli 300 g zakwasu to ok. 15 łyżek.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  4. Natalia
    Styczeń 18, 2013 godz. 07:36 #

    Witam! Mam pytanie dotyczące zakwasu…Niedawno zrobiłam zakwas żytni :) Udało się! Teraz mam ochotę na chlebek z przepisu powyżej, wczoraj wyjęłam swój zakwas i dokarmiłam, ale mąką pszenna razową??Teraz pracuje, tylko zastanawiam się czy to nie wpłynie na chleb? A i czy zamiast mąki chlebowej 650 mogę dać mąkę pszenna razową 2000??Proszę o pomoc :)

    • Styczeń 18, 2013 godz. 10:05 #

      Witam.
      Nie słyszałam o takiej praktyce, by zakwas żytni dokarmiać mąką pszenną razową, ale mogę na „chłopski rozum” odpowiedzieć, że to powinno się udać. Na pewno to wpłynie na smak chleba, właściwości zakwasu i konsystencję.
      Jeśli ma Pani możliwość dodać mąkę żytnią razową, to radziłabym jednak nie kombinować. Jeśli ma Pani jedynie pszenną, proszę spróbować.
      Czekam na wieści, co Pani zdecydowała i jakie efekty.
      A w razie czego chętnie polecę inne przepisy z wykorzystaniem zakwasu żytniego.

  5. Ewa
    Styczeń 29, 2013 godz. 11:14 #

    Witam
    czy na zakwasie pszennym mozna piec chleb zytni, i odwrotnie -na żytnim zakwasie chleb pszeenny?

    • Styczeń 29, 2013 godz. 11:34 #

      Witam.
      Tak, można je w taki sposób mieszać, planuję w przyszłym tygodniu zamieścić przepis na chleb pszenny na zakwasie żytnim,
      chociaż chleb żytni na zakwasie pszennym też musi być ciekawy.

  6. anna
    Styczeń 29, 2013 godz. 20:36 #

    witam jak trzeba zrobic ten zakwas jakie proporcje i ile czasu musi stac

  7. Zbyszek
    Luty 27, 2013 godz. 11:42 #

    40 minut na pieczenie chleba to zdecydowanie za krótko.Ja piekę 1 godz.20min. jest super wypieczony i rumiany.

    • Luty 27, 2013 godz. 13:22 #

      A ja przy bochenku zawierającym 500 g mąki, chleb piekę ok. 40 minut. Wszystko zależy od mocy piekarnika, techniki w jakiej wypiekamy chleb i jego gramatury.
      Przy niskiej gramaturze, w moim piekarniku, po ponad godzinie chleb byłby przypalony z wierzchu i suchy w środku.

  8. Łukasz
    Marzec 11, 2013 godz. 11:46 #

    Hej Tosia :)

    Nic tak nie cieszy piekarza jak pochlebne opinie nt. jego wypieków lub też przepisów___ dlatego też ukłony w Twoją stronę za ten przepis- genialny ! :)

    Chlebki piekę od ok roku___ zaczynałem od Waszych przepisów i tego się trzymam :)

    Pszenny zakwas zagościł u mnie na dobre – z tego przepisu chleb piękę 2 razy w tygodniu. Piekę jednak w niższej temperaturze bo mi się za bardzo spiekał od dołu.

    Prawdziwy bochen wychodzi z tego przepisu. Idelany do wszystkiego, miękki , sprężysty.

    • Marzec 11, 2013 godz. 17:04 #

      Hej :)
      To prawda, komplementy dla kucharza zawsze są muzyką dla jego uszu. Tak samo jak komentarze, w których okazuje się, że dany przepis sprawdza się w czyjejś kuchni.
      Dziękuję za wiadomość, cieszę się, że chleb smakuje!
      Pozdrawiam.

  9. Marta
    Marzec 25, 2013 godz. 21:34 #

    Hej!
    Piekłam juz ten chleb kilka razy i bardzo nam skamuje. Wyrasta koncertowo!
    Ale teraz chciałam troszke pokombinować i zastanawiam się nad zamianą mąki chlebowej na razową.
    Czy powinnam zwiększyć ilośc zakwasu, żeby lepiej sobie poradzil z cięższą mąką i lepiej wyrósł?
    Pozdrawiam.

    • Marzec 25, 2013 godz. 21:45 #

      Hej!
      Ilości zakwasu już na pewno nie zwiększamy, bo w tym przepisie i tak jest go całkiem sporo. Może się wydłużyć czas wyrastania, chociaż nie sądzę.
      Czasem tak piekę, że używam np. 450 g mąki pszennej razowej i 100 g chlebowej, by dodać wypiekowi trochę puszystości. Nie jest to jednak konieczne, może być sama mąką razowa.
      Pozdrawiam i życzę smacznego.

  10. Karolina
    Lipiec 12, 2013 godz. 17:19 #

    Coś wspaniałego ten chlebek, przepięknie wyrasta.

    Pozdrawiam

  11. Mati
    Styczeń 26, 2014 godz. 19:45 #

    Pani Tosiu, a czy można dokarmić zakwas 200gmąki i 200g wody?

    • Styczeń 26, 2014 godz. 20:12 #

      Można dokarmić zakwas taką ilością. Z
      darza mi się również dokarmiać w proporcjach ok. 300 g mąki i 300-330 ml wody, wtedy zazwyczaj rozkładam zakwas na dwa słoiki.
      Pozdrawiam :)

  12. Mati
    Styczeń 27, 2014 godz. 13:45 #

    Dziękuje za szybką odp.:) Jest Panie błyskawiczna:) Mam jeszcze jedno pytanie Pani Tosiu czy chleb jest lepszy z zaczynu? czy z samego zakwasu dokarmionego?Wiadomo zakwas trzeba dokarmić 10-12 godz przed pieczeniem, a zaczyn?… powstaje z dokarmionego zakwasu i póżniej też trzeba czekać 10 godz. zeby zrobić ciasto własciwe z zaczynu..jak to jest??? pozdrawiam Mati

    • Styczeń 27, 2014 godz. 20:47 #

      Nie będę w tej kwestii obiektywna, ja stosuję jedynie metodę z zakwasami, dobrze mi się z nimi pracuje i nie zamierzam tego na razie zmieniać, więc nie poradzę jak to wypada w praktyce z zaczynem.
      Pozdrawiam :)

  13. Ania
    Czerwiec 9, 2014 godz. 10:56 #

    Witam,
    zrobilam wlasnie zakwas pszenny i mam zamiar upiec na nim chlebek pszenny- zytni juz nam sie przejadl ;)
    W przepisie podane jest 300g zakwasu aktywnego i teraz moje pytanie- zakwasu czy ZACZYNU?
    Jesli zaczynu, to w jakich proporcjach zakwas a w jakich pozostala maka i woda?
    Pozdrawiam

    • Czerwiec 9, 2014 godz. 11:07 #

      Witam serdecznie.
      Na początek przygód z zakwasem pszennym polecałabym inny przepis np. ten : http://smakowitychleb.pl/chleb-cukinia-zakwasie-zytnim/
      Oczywiście można tutaj zrezygnować z dodatku cukinii lub zamiast warzywa dodać np. ziarna, ale proporcje w tym wypieku są o wiele niż w wyżej napisanym przepisie, więc polecam recepturę.
      Aktywny zakwas to w moim języku dokarmiony zakwas 8 godzin wcześniej, czyli można go już nazwać zaczynem.
      Zakwas dokarmiam w proporcjach 1:1, czyli na 100 g mąki razowej – 100 g leniej wody.
      Pozdrawiam serdecznie :)

  14. Ania
    Czerwiec 9, 2014 godz. 14:30 #

    Witam,
    dziękuję za odpowiedź. Chleb na zakwasie juz pieklam, z tym, ze wlasnie na zakwasie zytnim.
    Ok, czyli w moim nazewnictwie to zaczyn jest ;)
    W takim razie ile zakwasu nalezy dac przed dokarmieniem vel zrobieniem z niego zaczynu ?

    • Czerwiec 10, 2014 godz. 10:02 #

      Ja wykorzystuję tyle zakwasu ile zostaje mi z poprzedniego pieczenia. Czasem to 2 łyżki, czasem 8. Dodaję ok. 100 lub 150 g mąki i proporcjonalną ilość wody, a po 8 godzinach po prostu odmierzam potrzebną ilość aktywnego zakwasu, a resztę odkładam ponownie do lodówki.

    • Ania
      Czerwiec 10, 2014 godz. 19:15 #

      Chciałam się zdjęciem pochwalić jak wyszedł chleb, ale nie ma opcji, żeby dodać :)

      • Czerwiec 11, 2014 godz. 10:05 #

        Dziękujemy za komentarz, pomyślimy w takim razie o takiej funkcji :)

Zostaw komentarz

Ocena: