Przepis

mieszanie składników
mieszanie składników

1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią. Dodajemy resztę suchych składników, czyli : drożdże, sól. Wodę podgrzewamy, tak by osiągnęła temperaturę ok. 35-45 stopni. Wlewając powoli wodę mieszamy wszystkie składniki razem.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

2. Następnie wyciągamy ciasto z misy i zagniatamy je na chleb przez 5 minut (blat możemy oprószyć mąką). Przekładamy ciasto ponownie do misy, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce.

wyrastanie
wyrastanie

3. Po 20 minutach w środek ciasta wbijamy szpikulec (lub drewniany patyczek). Dzięki temu ciasto się napowietrzy. Zostawiamy chleb do wyrośnięcia na jeszcze 25 minut.

formowanie
formowanie

4. Po tym czasie formujemy okrągły chleb. Uformowany bochenek układamy w koszyku do wyrastania lub durszlaku/misce wyłożonej ściereczką oprószoną mąką. Przykrywamy i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.

nacinanie
nacinanie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy według uznania, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.

pieczenie
pieczenie

6. Pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej