Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, masło orzechowe i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mniej więcej 3 minuty.

wyrastanie
310 min
wyrastanie

2. Ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Wyrośnięte ciasto skrapiamy zimną wodą, nacinamy na środku długą kreską i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej