Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, tarte ogórki kiszone, zioła, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem, wierzch wyrównujemy i dekorujemy ziołami prowansalskimi. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, aż będzie rumiany. Po upieczeniu wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej