Opracowując ten przepis postanowiłam dać możliwość zrobienia chleba nawet tym, którzy akurat nie mają akcesoriów i składników do jego stworzenia. Przepis jest bardzo elastyczny, gdyż po pierwsze używam mieszanki drożdży i zakwasu pszennego. Mój zakwas odpowiednio już bąbelkował i sam się prosił, abym go wreszcie użyła. Nigdy nie mówię nie mojemu zakwasowi:)

Chleb pszenno-orkiszowy z ziołami

Dodałam więc porcję zakwasu i małą porcję drożdży. Jeśli nie macie akurat aktywnego zakwasu pszennego, możecie dodać po prostu podwójną porcję drożdży.

Po drugie do chleba z ziołami oprócz tradycyjnych ziół "zielonych", dodałam kminek. Przyznam, że jest niezwykle dominujący, co ja i moja rodzina bardzo lubimy. Wiem jednak, że jest na świecie wiele osób, które kminku nie mogą znieść, a tym bardziej w tak intensywnym wydaniu. Proponuję go pominąć, chleb również wyjdzie pyszny.

Chleb pszenno-orkiszowy z ziołami

Ostatnia elastyczna sprawa to żeliwny garnek. Nie będę mówić, że i bez niego osiągniecie tak piękną, rustykalną, popękaną skórkę. Dlatego zachęcam do użycia go jeśli tylko macie podobny pod ręką. Jeśli jednak nie, bardzo smaczny chleb wyjdzie również po upieczeniu go metodą tradycyjną.

Teraz nie można już usprawiedliwiać się brakiem akcesoriów czy składników. A ostrzegam, ten chleb jest tak uzależniający, że chyba się od niego nie uwolnię.

Chleb pszenno-orkiszowy z ziołami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 125 g aktywnego zakwasu pszennego (lub kolejna łyżeczka drożdży)
  • 2 łyżeczki soli
  • po łyżeczce: ziół prowansalskich, oregano, rozmarynu i ewentualnie kminku
  • ok. 200 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  2. Powoli zacznij zagniatać ciasto i dolewać wodę.
  3. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, nie klejącą się do ręki konsystencję.
  4. Od tego momentu mocno zagniataj jeszcze przez kilka minut.
  5. Z ciasta uformuj okrągły bochenek i wsadź go do wyłożonego folią spożywczą koszyka do wyrastania chleba, lub po prostu ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  6. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 2 godziny, aby wyrósł.
  7. Jeśli pieczesz w żeliwnym garnku rozgrzej piekarnik do 240 stopni z garnkiem i pokrywką w środku (pozbawionym wcześniej plastikowych elementów, wyjmij ostrożnie nagrzany garnek, przełóż do niego delikatnie ciasto, piecz pod pokrywką 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę i jeszcze 10 minut. Wyjmij i wystudź.
  8. Jeśli pieczesz tradycyjną metodą rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje i po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen