Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Płatki owsiane zalewamy 300 ml wody lub napoju owsianego i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu aż uzyskamy gęstą owsiankę, a płatki zaczną się rozgotowywać. Dla uzyskania gładszej konsystencji późniejszego ciasta chlebowego można owsiankę dodatkowo zmiksować, ale nie jest to niezbędne. Owsiankę studzimy szczelnie przykrytą, aby nie obeschła.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Obie mąki mieszamy. Dodajemy sól, drożdże suszone, wystudzoną owsiankę i dolewamy ocet oraz wodę. Wyrabiamy energicznie ciasto na chleb do momentu, aż będzie elastyczne. Z początku może wydawać się nieco suche, ale wraz z wyrabianiem nabierze odpowiedniej konsystencji dzięki owsiance.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na chleb pszenno-orkiszowy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W czasie wyrastania składamy ciasto jak kopertę 1 lub 2 razy w zależności od tego, jak dobrze wyrobione jest ciasto.
formowanie
45 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto chlebowe przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przekładamy go do koszyczka rozrostowego. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
nacinanie
5 min
nacinanie
5. Wyrośnięty bochenek chleba pszenno-orkiszowego na owsiance przekładamy na blachę lub pergamin i nacinamy tak, jak lubimy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Chleb pszenno-orkiszowy na owsiance pieczemy na blasze lub w naczyniu żeliwnym przez 20 minut pod przykryciem w 250 stopniach C i kolejne 20 minut bez pokrywki w 230 stopniach C. Studzimy na kratce i kroimy po wystudzeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej