Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników

1. Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i masłem, smażymy kilka minut. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny i miód. Karmelizujemy jeszcze kilka minut, następnie studzimy.

wyrabianie
6 min
wyrabianie

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, karmelizowaną i prażoną cebulę oraz sól. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb z prażoną cebulą na zakwasie przez 5-6 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto na chleb z prażoną cebulą na zakwasie zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie

4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, ciasto krótko składamy jak kopertę, następnie rozciągamy i formujemy podłużny bochenek, który przekładamy do keksówki (wcześniej można ją posmarować oliwą i posypać bułką tartą). Formę z ciastem przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Chleb z prażoną cebulą na zakwasie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 40 minut. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej