Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Zagnieć ciasto na jednolitą, dość elastyczną masę.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Zagniataj kilka minut a następnie przełóż do 30 centymetrowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep chleb w foremce, przykryj go materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin). Chleb powinien znacznie urosnąć.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok 40 minut, aż zbrązowieje. Wyjmij chleb z formy i papieru i ostudź chleb na wyjętej kratce od piekarnika.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej