Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Odstaw pod przykryciem folii na ok. 6-8 godzin.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć. Ciasto powinno być lepkie, ale zwarte. Pozostaw ciasto w misce na ok. 3 godziny. Po upływie pierwszych 1,5 h zagnieć ciasto rękami.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie łącznie 3 h wyrastania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę. Ciasto oprósz mąką również z wierzchu i przełóż do wyłożonego materiałową szmatką (obsypaną mąką) kosza do wyrastania. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 2-3 h, aby ciasto wyrosło.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Przełóż ciasto z kosza na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 13 godz 40 min
Czas wyrastania: 13 godz
Czas wypieku: 40 min