Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier, mąkę. Wlewamy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zaczyn, sól i oliwę. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy je misie pod przykryciem na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
4. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej, wrzucamy posiekaną cebulę, chilli, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, kawałki papryki. Smażymy kolejne 2-3 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i sól. Dusimy jeszcze kilka minut, następnie studzimy.
formowanie
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto delikatnie podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do blatu. Wykładamy na całej powierzchni farsz, zostawiając \"ramki\" puste. Dzielimy na 9 prostokątów. Każdy prostokąt z farszem składamy na pół i układamy obok siebie w formie keksówce (wyłożonej pergaminem).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez ok. 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony chleb wyciągamy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 5 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 35 min