Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Połącz ze sobą w misce mąkę i suszone drożdże. Dodaj sól, mieloną paprykę (słodką i ostrą) oraz oregano. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Od osiągnięcia takiej konsystencji zagniataj dodatkowe 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce i przykryj ją folią aluminiową. Postaw w ciepłym miejscu (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu zagnieć ponownie ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Uformuj z ciasta kulę. Ciasto ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy upłynie czas wyrastania, wsadź ciasto i piecz przez ok. 25 minut, aż po wsadzeniu drewnianej wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej