Chleb owsiany z automatu

chleb owsiany z automatu

W tym tygodniu jestem bardzo zabiegana, a w taki dni wyciągam automat do wypieku chleba.

Chleb owsiany powstał w pośpiechu z myślą o moim chłopaku, który uwielbia owsiankę. Od pół roku, konsekwentnie zaczyna dzień od porcji owsianki, zalanej dzień wcześniej mlekiem. Dopiero na drugie śniadanie zjada kanapki, dlatego jak mam czas to zdążę nawet upiec dla niego świeży chleb z rana.

Tym razem jednak wyręczył mnie automat, do którego musiałam jedynie wrzucić w odpowiedniej kolejności składniki. A potem, po drugim wyrabianiu ciasta wyjąć chleb, lekko naciąć, posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Całą resztę zrobiła za mnie maszyna, której serdecznie za to dziękuję, bo w takie dni sprawdza się idealnie :)

5.0 z 3 ocen

Chleb owsiany z automatu
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka drożdży instant
  • 85 g płatków owsianych +do posypania wierzchu
  • 2 łyżki miodu
  • półtorej łyżeczki soli
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jajko

Instrukcja
  1. W formie automatu umieszczamy składniki. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności : woda, oliwa, miód, sól, mąka pszenna, płatki owsiane, drożdże.
  2. Nastawiamy pierwszy program – chleb podstawowy, wagę 700 g i wybieramy program przypiekania wierzchu według uznania (ja wybieram średni tryb).
  3. Po drugim zagniataniem ciasta, wyjmujemy mokrymi dłońmi chleb. Wyciągamy od dołu ciasta mieszadło. Chleb formujemy, nacinamy w połowie nożem i ponownie wkładamy do automatu. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi.
  4. Gdy automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Chleb będzie upieczony.
  5. Należy wtedy wyjąć formę z automatu, a następnie chleb z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

8 Odpowiedzi na “Chleb owsiany z automatu”

  1. miszka52
    Sierpień 4, 2012 godz. 11:20 #

    Wpadłam na ten chlebek i zastanawiam się, czy można do niego wykorzystać mąkę owsianą, którą udało mi się niedawno kupić… Tylko nie wiem, jakie by zastosować proporcje… :\
    Czy masz już może za sobą takie owsiane eksperymenty, bo w spisie wypieków nie widzę?
    Pozdrówka
    M.

    • Sierpień 4, 2012 godz. 11:31 #

      Rzeczywiście na stronie w tej chwili nie ma przepisu z wykorzystaniem mąki owsianej, miałam z nią co prawda do czynienia, ale w przypadku tego chleba nie mam pewności jakby wyszedł.
      Myślę, że jeśli użyje ją Pani w proporcjach z tradycyjną mąką pszenną pół na pół to wyjdzie smacznie i o odpowiedniej konsystencji :)
      Czyli proponuję 200 g mąki pszennej i 200 g mąki owsianej.
      Koniecznie proszę dać znać, jak eksperyment wyszedł!
      Pozdrawiam :)

  2. Magda
    Październik 20, 2012 godz. 04:35 #

    Wlasnie kupilam maszyna do chleba I mam pytanie -kiedy wiadomo,ze zakonczylo sie drugie wyrabianie I mozna wyjac chleb zeby go uformowac?
    Pozdrowienia

    • Październik 20, 2012 godz. 10:06 #

      Witam, to już zależy od automatu, niektóre wydają z siebie określony dźwięk. Może to Pani też sprawdzić w instrukcji. Jeśli nastawi Pani np. program podstawowy i wagę chleba 900 g to w instrukcji powinien się pojawić czas całego programu podzielony na etapy, jeśli pieczenie według tabelki ma trwać tylko 40 minut, to chleb zacznie być pieczony po godzinie i 20 minutach.
      Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to wytłumaczyłam.
      Pozdrawiam.

  3. Iza
    Wrzesień 20, 2013 godz. 23:13 #

    Ten chleb jest boski w smaku!! Jeden z moim ulubionych! Pieklam juz z tego przepisu kilka razy i zawsze wychodzi mieciutki i pyszny! Dzieki Tosiu i chociaz wiem ze nie przepadasz za wypiekami z maszyny goraco prosze o wiecej takich wlasnie przepisow,

    • Wrzesień 21, 2013 godz. 09:21 #

      Bardzo się cieszę, że smakuje. To prawda, że nie przepadam, ale pamiętam o czytelnikach, którzy pieką w automacie, więc na pewno jeszcze tej jesieni jakiś przepis przygotuję :)
      Pozdrawiam.

  4. Asia
    Listopad 27, 2013 godz. 22:22 #

    Dzisiaj zrobiłam go po raz pierwszy ( w sumie pierwszy w życiu) – wyszedł reewelacyjnyyy! Będzie częstym gościem w moim domu :) dziękuję

    • Listopad 28, 2013 godz. 09:44 #

      Cieszę się, że wypiek udany :)

Zostaw komentarz

Ocena: