Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn i odstaw pod przykryciem folii na ok. 6 godzin w temperaturze pokojowej.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i orzechów i zagnieć ciasto. Odstaw na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Zalej orzechy włoskie wrzątkiem w miseczce, wylej wrzątek po kilu minutach i odcedź. Po upływie 40 minut dodaj do ciasta sól i orzechy włoskie. Zagnieć. Przykryj szmatką i od tego momentu odlicz około 3 godziny. Zagnieć ciasto po upływie pierwszej godziny, a następnie jeszcze raz po upływie drugiej godziny.
trzecie wyrastanie
trzecie wyrastanie
4. Gdy miną wspomniane 3 godziny wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i obtocz ciasto w mące z każdej strony. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremce. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 2 godziny. Ciasto powinno urosnąć w formie.
pieczenie
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem i piecz ok. 30-35 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w ciasto długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ostudzony chleb serwujemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 11 godz 30 min
Czas wyrastania: 11 godz
Czas wypieku: 30 min