Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn, przykryj folią aluminiową i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 6 godzin.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie tego czasu do dużej miski wlej 485 ml ciepłej wody. Dodaj zaczyn i wymieszaj, żeby rozpuścił się w wodzie. Dodaj mąkę i pomieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw pod przykryciem szmatki na ok. 40 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu do ciasta dodaj puree, sól i 15 ml wody. Zagnieć rękami aż stworzy jednolite ciasto i przełóż do czystej miski. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Przemieszaj ciasto rękami po upływie 1,5 h a następnie po kolejnych 1,5 h.
trzecie wyrastanie
trzecie wyrastanie
4. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30 centymetrowej foremki. Ciasto powinno być mokre i raczej lejące. Posyp mąką z góry i uklep ciasto w formie. Odstaw jeszcze na 3 h do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz 25 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, z formy i z papieru. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na co najmniej kilka godzin lub na noc) na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Chleb posmaruj Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz 45 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 45 min