Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, pokrojone drobno śliwki i sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę odwracając koszyk dnem do góry. Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek. Chleb pieczemy z termoobiegiem w 220 stopniach 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy przez 27 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej