Wczoraj Tosia prezentowała przepis na prosty chleb orkiszowy, a dzisiaj ja pokażę Wam jak prosty przepis nieco zmodyfikować. Mąka orkiszowa ma to do siebie, że upieczony z jej użyciem chleb jest niezwykle sprężysty w środku i znacznie później traci świeżość. Orkiszowe bochenki chleba to prawdę mówiąc jedne z moich ulubionych.

Lubicie chleby na zakwasie? Charakteryzują się ciężkim, wilgotnym wręcz miąższem. Niektórzy wolą puszyste wypieki na drożdżach, ale ja naprawdę nie mogę się zdecydować co wolę. Jeśli nie macie akurat wyhodowanego aktywnego zakwasu żytniego, lub po prostu nie macie czasu na dłuższe czekanie aż wasz chleb na zakwasie urośnie, proponuję Wam małe "przekłamanie". Do tego drobnego kulinarnego oszustwa potrzebne Wam będzie siemię lniane.

Chleb orkiszowy

Może część z Was miała do czynienia z siemieniem lnianym w przykrych przypadkach podrażnień układu pokarmowego. Ziarna zalane wodą po jakimś czasie zaczynają tworzyć galaretowatą maź, która (przynajmniej dla mnie) jest bardzo nieprzyjemna do wypicia. Siemię lniane jednak świetnie sprawdza się do "zwilgotnienia" miąższu chleba. Dzięki niemu możemy cieszyć się chlebem, który smakuje niczym rasowy zakwasowiec, bez czekania i konieczności hodowania zakwasu.

Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • ok. 150 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Na blacie lub w misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj ją powoli, gdyż siemię lniane w miarę zagniatania i dolewania wody będzie pęcznieć, co może sprawić, że później ciasto będzie zbyt klejące.
  2. Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od ręki. Od tego momentu intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Prostokątną formę o długości ok. 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w środku ciasto, lekko uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2-2,5 godziny.
  4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Piecz chleb przez ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  6. Ostudź bochenek.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 1 z 1 ocen