Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym

Chleb orkiszowy

Wczoraj Tosia prezentowała przepis na prosty chleb orkiszowy, a dzisiaj ja pokażę Wam jak prosty przepis nieco zmodyfikować. Mąka orkiszowa ma to do siebie, że upieczony z jej użyciem chleb jest niezwykle sprężysty w środku i znacznie później traci świeżość. Orkiszowe bochenki chleba to prawdę mówiąc jedne z moich ulubionych.

Lubicie chleby na zakwasie? Charakteryzują się ciężkim, wilgotnym wręcz miąższem. Niektórzy wolą puszyste wypieki na drożdżach, ale ja naprawdę nie mogę się zdecydować co wolę. Jeśli nie macie akurat wyhodowanego aktywnego zakwasu żytniego, lub po prostu nie macie czasu na dłuższe czekanie aż wasz chleb na zakwasie urośnie, proponuję Wam małe „przekłamanie”. Do tego drobnego kulinarnego oszustwa potrzebne Wam będzie siemię lniane.

Chleb orkiszowy

Może część z Was miała do czynienia z siemieniem lnianym w przykrych przypadkach podrażnień układu pokarmowego. Ziarna zalane wodą po jakimś czasie zaczynają tworzyć galaretowatą maź, która (przynajmniej dla mnie) jest bardzo nieprzyjemna do wypicia. Siemię lniane jednak świetnie sprawdza się do „zwilgotnienia” miąższu chleba. Dzięki niemu możemy cieszyć się chlebem, który smakuje niczym rasowy zakwasowiec, bez czekania i konieczności hodowania zakwasu.

1.0 z 1 ocen

Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

Porcje: 1
 

Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Na blacie lub w misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj ją powoli, gdyż siemię lniane w miarę zagniatania i dolewania wody będzie pęcznieć, co może sprawić, że później ciasto będzie zbyt klejące.
  2. Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od ręki. Od tego momentu intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Prostokątną formę o długości ok. 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w środku ciasto, lekko uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2-2,5 godziny.
  4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Piecz chleb przez ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  6. Ostudź bochenek.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

6 Odpowiedzi na “Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym”

  1. Monika
    Marzec 1, 2013 godz. 21:14 #

    Chleb mi niestety nie wyrósł. Czy w przepisie nie powinien znaleźć się cukier?

    • Śliwka
      Marzec 4, 2013 godz. 22:32 #

      Cukier można dodać do smaku, ale nie jest niezbędny.
      Może przyczyną niewyrośnięcia jest zbyt mała ilość drożdży? W przepisie jest mowa o suszonych drożdżach, natomiast jeśli Pani użyła świeżych, powinno być ich ok. 20 g.
      Inną przyczyną mogą być nieaktywne drożdże. Czasami się to zdarza, wtedy najlepiej zakupić nowe.
      Pozdrawiam.

  2. Marzec 18, 2013 godz. 09:45 #

    Witam!
    Mam pytanie zakwas z mąki orkiszowej robi się tak samo jak z żytniej?
    Pozdrawiam

    • Marzec 22, 2013 godz. 15:00 #

      Witam.
      Nie jest to często stosowany zabieg, jednak możliwy w wykonaniu. Zakwas z mąki orkiszowej powinien się udać według tego przepisu http://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/, pod warunkiem, że zostanie użyta mąka orkiszowa pełnoziarnista.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia. Proszę też dać znać, czy udało się zakwas wyhodować :)

  3. asia
    Czerwiec 9, 2013 godz. 15:01 #

    hej,
    czy mogę użyc mąki orkiszowej typ 2000??

    • Śliwka
      Czerwiec 14, 2013 godz. 21:15 #

      Oczywiście można, ale ostrzegam, że chleb będzie miał nieco inną konsystencję. Proszę eksperymentować i podzielić się wrażeniami!

Zostaw komentarz

Ocena: