z porowatym, elastycznym miąższem i lekko orzechowym posmakiem. Postanowiłam to szybko zmienić i upiec prosty chleb z dodatkiem miodu. Wspaniałe połączenie!

chleb orkiszowy z miodem

Chleb orkiszowy z miodem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 350 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej chlebowej)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka soli
  • 270 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy miód, drożdże, sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
  3. Formę keksówkę smarujemy masłem/oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy wyrobione ciasto. Wyrównujemy.
  4. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy w formie przez ok. 37-40 minut.
  6. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen