Przepis

przygotowanie składników
5 min
przygotowanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, dokarmiony zakwas, sól.

Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta

2. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 godziny, w tym czasie składamy ciasto co 30-40 minut lub rzadziej, jeśli jest wystarczająco silne.

formowanie chleba
5 min
formowanie chleba

4. Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy ściereczką.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę, możemy go dodatkowo naciąć. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.

Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami
Smakowita z ziarnami to produkt roślinny, doskonały dla każdego – również dla osób na diecie wege. Prosto z ziaren z pełnią smaku!
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej