Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Przygotuj karmelizowany por. Poszatkuj białą część, a następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż por aż się zeszkli. Dodaj cukier i 3 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Pomieszaj wszystkie składniki i karmelizowany por. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zagniataj je chwilkę na następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej foremki.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieje z góry. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej