Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy, dodajemy sól oraz aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas żytni. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Przekładamy ciasto na chleb oliwski do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.

drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bochenek kształtem przypominający nasz kosz wiklinowy. Koszyk wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go oliwą*. Przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze) i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.

pieczenie
37 min
pieczenie

4. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy chleb na blachę. Wierzch skrapiamy oliwą i wkładamy chleb oliwski do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb jeszcze 25-27 minut. Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy. Podajemy np. z Vege Pajdą z jabłkiem i cebulką.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej