Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw ciasto na ok. 45 minut w ciepłe miejsce, następnie zagnieć jeszcze raz i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej prostokątnej foremki. Ciasto obsyp z góry niewielką ilością mąki i uklep w foremce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin (na noc).
pieczenie
pieczenie
4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje. Wyjmij z go z piekarnika, z foremki i z papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zagrzał się od dołu.
Smakowita
Spożywaj dopiero po pełnym ostygnięciu ze Smakowitą de Luxe
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 9 godz 35 min
Czas wyrastania: 9 godz
Czas wypieku: 35 min