Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników

1. Moczymy siemię lniane w 20 g wody i zostawiamy na 30 minut, aż spęcznieje.

przygotowanie składników
2 min
przygotowanie składników

2. Każdą oliwkę kroimy na 3 plasterki, dodajemy je do ciasta razem ze szczypiorkiem.

wyrabianie
10 min
wyrabianie

3. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas, dodajemy oliwki i szczypiorek. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub mikserem przez ok. 6 minut. Składniki powinny się ze sobą dobrze połączyć. Masa będzie się nieco kleić, ale musi być zwarta. Ciasto nie powinno być suche, ale nie może się rozlewać.

formowanie
5 min
formowanie

4. Ciasto przekładamy do keksówki (12x24 cm) posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Wierzch możemy dodatkowo udekorować szczypiorkiem, oliwkami lub ziarnami.

wyrastanie
300 min
wyrastanie

5. Przykrywamy ściereczką na 4-5 godzin, aż podwoi objętość.

pieczenie
50 min
pieczenie

6. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 30 minut. Chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej