Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem lub 8 godzin przed pieczeniem, przygotowujemy zaczyn. Do zakwasu wlewamy letnią wodę, mieszamy i dodajemy mąkę. Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Naczynie z zaczynem owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
pierwsze wyrastanie
30 min
pierwsze wyrastanie
2. Do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy składniki ręcznie, do połączenia. Misę przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
przygotowywanie składników
8 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie kroimy cienko pora. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy, aż zmięknie. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodajemy miód oraz ocet balsamiczny Całość dusimy, aż por się skarmelizuje, a płyn odparuje. Karmelizowany przekładamy do miseczki, a na tę samą patelnię wrzucamy pestki dyni, ziarna słonecznika oraz suszone płatki chilli. Prażymy je kilka minut, następnie dodajemy wcześniej przygotowany por i mieszamy.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Po 30 minutach do ciasta dodajemy sól, oraz karmelizowany por z pestkami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Przerzucamy je na oprószoną mąką blat i jeszcze chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej misy. Przykrywamy je i zostawiamy na 45 minut.
trzecie wyrastanie
30 min
trzecie wyrastanie
5. Po tym czasie przerzucamy je na obsypany mąką blat. Ciasto rozpłaszczamy i składamy na trzy jak kopertę i jeszcze raz na trzy. Przekładamy ponownie do misy i przykrywamy. Po kolejnych 45 minutach jeszcze raz składamy ciasto i wkładamy do misy na jeszcze 30 minut (w sumie potrwa to 2 godziny).
czwarte wyrastanie
240 min
czwarte wyrastanie
6. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy go do wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką koszyka wiklinowego. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w cieple na ok. 3-4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, włączamy termoobieg. Na dnie piekarnika można postawić miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta według fantazji. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb jeszcze 25-30 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej