Chleb na piwnym zakwasie nie powinien nikogo dziwić, w końcu nie od dziś wiadomo, że to świetny środek spulchniający. Dodaje się go do ciast i do naleśników, a także do chleba!

Do zrobienia takiego chleba potrzebny jest aktywny zawkas żytni i odrobina cierpliwości. Nie pochłania on co prawda dużo czasu w kuchni, ale jego wykonanie trzeba podzielić na dwie partie, a właściwie dwa dni.

Najpierw, najlepiej wieczorem łączymy aktywny i dokarmiony zakwas z podgrzanym piwem i mąką. Zaczyn piwny mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin, czyli po prostu na noc w ciepłym miejscu.

Następnego dnia rano lub w południe (kiedy znajdziemy na to trochę czasu), przygotowany wcześniej zakwas łączymy ponownie z letnim piwem  i mąką. Tym razem przyprawiamy go również solą i pieprzem.

Dalej postępujemy już podobnie jak z innymi chlebami na zakwasie. Potrzebujemy 2-3 godzin, by ciasto odpoczęło w ciepłym miejscu. Na koniec pieczemy go 30-40 minut  i chlebek gotowy!

Naprawdę warto się poświecić i wykonać tych kilka prostych czynności, bo chlebek jest po prostu cudowny.

Dzięki piwu jest wilgotny w środku, jego miąższ ma ładne dziurki. Po naciśnięciu chleba kciukiem, wraca on do swojej pierwotnej formy. Pięknie pachnie, a przede wszystkim świetnie smakuje.

Co ciekawe smak piwa wcale nie jest wyczuwalny na początku, ale nadaje chlebkowi charakterystycznego, lekko słodkawego smaku.

Świetnie się sprawdzi jako dodatek podczas grillowania, jak i zagryzka do piwa w postaci kanapek :)

zakwas piwnychleb na zakwasie piwnymchleb piwnychleb piwny na zakwasie

Chleb na zakwasie piwnym
Autor: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 1 dzień:
  • 200 ml jasnego piwa
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 60 g aktywnego zakwasu
  • 2 dzień:
  • 200 ml jasnego piwa
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Instrukcja
  1. Wieczorem wlewamy piwo do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie letnie, lecz nie gorące. Piwo przelewamy do dużej miski (szklanej lub ze stali nierdzewnej) i wsypujemy 200 g żytniej mąki i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy także aktywny zakwas i łączymy go ze składnikami, chwilę ucierając, aby pozbyć się grudek. Misę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na noc.
  3. Następnego dnia zakwas osiągnie masę gęstej śmietany. Dosypujemy do niego mąki z solą i cukrem. Stopniowo wlewamy letnie piwo i mieszamy, aby połączyć ze sobą składniki. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na półtorej godziny.
  4. Dalej wyciągamy lekko wyrośnięte ciasto z misy i przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy ciasto, formując je w okrągły bochenek chleba. Taki chlebek kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem w kratkę.
  6. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
  7. Upieczony chlebek studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 3.33 z 3 ocen