Jakiś czas temu wróciłam z wakacji i przypomniałam sobie, że mój zakwas po miesiącu może być już niezdolny do stworzenia nowych bochenków. Trochę mnie to martwiło, bo ma już pół roku i do tej pory świetnie się trzymał. Przykro by mi było tak go uśmiercić. Jako osoba, która zwykle nie myśli o konsekwencjach swoich czynów, zostawiłam go na pastwę losu na cały miesiąc w lodówce.
chleb na zakwasie
Wróciłam z wakacji i przerażona otworzyłam mój legendarny już słoiczek, patrzę, a tam... całkowicie świeży, pachnący odpowiednio zakwas. Ufff...
Zaczęłam więc piec, żeby wynagrodzić mu ten miesiąc nieobecności.
chleb na zakwasie
Na pierwszy ogień poszedł chleb z musli, czyli samo zdrowie. Polecam.
Chleb musli na zakwasie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Zaczyn (mój kubek ma 300 ml)
  • 1 kubek mąki żytniej typ 2000
  • 1 kubek mąki pszennej
  • pół kubka aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 kubek ciepłej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • Ciasto właściwe
  • 1 kubek musli
  • pół kubka mąki żytniej typ 2000
  • pół kubka mąki pszennej
Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Pomieszaj drewnianą łyżka, przykryj materiałową szmatką (lub folią aluminiową) i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-6 godzin.
  2. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 60 stopni. Wyłącz.
  3. Po upływie tego czasu dodaj do chleba składniki na ciasto właściwe. Zagnieć i uformuj z ciasta okrągły bochenek, który umieść na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Wsadź formę do rozgrzanego, wyłączonego piekarnika na ok. 2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij chleb z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gdy już będzie gorący, wsadź chleb do środka i piecz przez ok 35 minut aż chleb zbrązowieje.
  5. Daj mu ostygnąć.
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen