Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do wysokiej misy, dodajemy drożdże oraz sól. W rondelku gotujemy mleko, aby osiągnęło temperaturę 35-40 stopni. W drugim rondelku rozpuszczamy masło i je studzimy. Mieszamy składniki w misce i stopniowo wlewamy letnie mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ciasto i dalej wyrabiamy. Po 6 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta wkładamy do misy i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Formujemy z niego okrągły bochenek i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i ponownie stawiamy w cieple, na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięty bochenek nacinamy z wierzchu ostrym nożem, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wkładamy blachę z chlebem i pieczemy przez 30 minut. Wyciągamy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min