Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw pod przykryciem szmatki na noc (ok. 8 godzin) w temperaturze pokojowej.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Do zaczynu dodaj składniki na I etap. Pomieszaj łyżką aż ciasto stworzy jednolitą konsystencję. Odstaw ciasto z etapu I na ok. 3 godziny w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu do ciasta z etapu I dodaj wszystkie składniki z etapu II. Zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a następnie jeszcze kilka minut. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej foremce o długości ok. 30 centymetrów. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 3 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść wyrośnięte ciasto w piekarniku i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje. Wyjmij z formy i z papieru. Ostudź na wyjętej kratce z piekarnika. Wystudzoną kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej