Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu

1. Dzień przed pieczeniem pomieszaj składniki na poolish. Odstaw w temperaturze pokojowej na 12-16 h, aby zaczyn urósł.

wyrabianie
6 min
wyrabianie

2. Następnego dnia mąkę kukurydziana rozmieszaj z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut (aby mąka nieco spęczniała). Dodaj pozostałe składniki chleba i wyrabiaj mikserem ok. 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Następnie wyrabiaj jeszcze około 3 minuty na średnich obrotach.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjmij, lekko odgazuj, uformuj kule i znowu odstaw.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Wyjmij z miski jeszcze raz odgazuj i uformuj kulę (nie musi być na razie idealnie uformowana), przykryj i daj odpocząć 10-20 minut. Uformuj na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułóż w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Piekarnik nagrzej do 240 st C . Jeśli posiadasz żeliwny garnek, upiecz ten chleb zgodnie z podanymi w notce zasadami pieczenia w żeliwnym garnku. Jeśli nie, nagrzej kamień do pieczenia. Jeśli używasz kamienia, bochenek zgrabnie przerzuć z koszyka na łopatę, szybko natnij, a potem przerzuć na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku. Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut. Jeśli używasz garnka, przełóż ostrożnie chleb do garnka używając rękawic, przykryj pokrywką. Piecz 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 min.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej