Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, posiekaną i skropioną sokiem z cytryny gruszkę. W rondelku podgrzewamy kremówkę, aby była letnia, zestawiamy ją z ognia. W drugim rondlu karmelizujemy cukier z wodą. Po ok. 5 minutach powinien się utworzyć bursztynowy syrop cukrowy, zestawiamy wtedy rondelek z ognia i wlewamy kremówkę. Energicznie mieszamy trzepaczką i stawiamy ponownie na ogniu, podgrzewamy 5 minut, aż karmel zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cynamon i jeszcze raz mieszamy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Tak przygotowany sos karmelowy dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Następnie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy jak kopertę i wkładamy ponownie do miski na 1,5 h.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Następnie wiklinowy koszyk wykładamy ściereczką i obsypujemy mąką. Formujemy okrągły bochenek i umieszczamy ciasto złączeniem ku górze w koszyku. Przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Ciasto przerzucamy z koszyka na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta nacinamy według fantazji i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb przez 25-27 minut. Po upieczeniu przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej