Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Zaparz herbatę w dzbanku i daj jej ostygnąć, tak, aby ciepła, ale nie gorąca. Powoli zacznij dolewać herbatę do miski z suchymi składnikami i zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję i jeszcze przez dodatkowe kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania, wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i ponownie odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut aby ciasto jeszcze urosło.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź blachę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Daj ciastu ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej