Najnowsze przepisy na chleb

Chleb graham

Chleb graham

Graham

Dokładnie dwa tygodnie temu przygotowywałam bułeczki grahamki (po przepis zapraszam tu). Byłam wtedy bardzo zadowolona z ich smaku i zapowiedziałam, że na stałe wejdą do mojego menu. Tak też się stało, chociaż dzisiaj pojawiają się w trochę innej formie – jako chleb :)

Warto do tego przepisu postarać się o znalezienie w sklepach mąkę typu graham (konkretnie typ 1850), która jest wersją pośrednią między tradycyjną mąką chlebową, a mąką pszenną razową (typ 2000). Chleby i bułki na mące graham mają charakterystyczny smak. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych.

Jeśli uda się Wam kupić taką mąkę (swoją dostałam w popularnym markecie) to gorąco zachęcam do spróbowania grahamek lub dzisiejszego przepisu na chleb graham :)

chleb graham

Chleb graham
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 
 
Składniki
  • Chleb graham
  • 400 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 50 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Przepis
  1. Mieszamy ze sobą suche składniki.
  2. W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  3. Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
  4. Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie krótki zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek.
  7. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny.
  9. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

25 Odpowiedzi na “Chleb graham”

  1. Listopad 10, 2012 godz. 14:12 #

    pychotka 😉 udało mi się.

  2. Aśka
    Grudzień 29, 2012 godz. 20:51 #

    Witam,
    Własnie zajadam chleb upieczony wg tego przepisu :) Podczas jego wyrastania czytałam z zapartym tchem inne przepisy- gratuluję pomysłów, strona jest bardzo pomocna, na pewno skorzystam z przepisu na chleb pieczony w garnku- mam taki chyba 30 letni, emaliowany, powinien dać radę :)
    Pozdrawiam!
    P.S. No dobra przyznam się- nie do końca z tego przepisu- użyłam zamiast mąki chlebowej 650 (wykupili w sklepie cały zapas czy co?) zwykłej tortowej – jest jej na tyle mało, że chleba nie zepsuła.

    • Grudzień 30, 2012 godz. 17:13 #

      Witam.
      Miło mi to czytać, mam nadzieję, że z chęcią będzie Pani korzystała też z innych przepisów :)
      Ps. Odrobina tortowej zamiast mąki chlebowej nie powinna mocno zaszkodzić wypiekowi.

  3. Marta
    Maj 1, 2013 godz. 17:26 #

    Witam.
    Udało mi się kupić mąkę graham i upiekłam chlebek. Jest świetny , pachnący i pyszny. Właśnie rośnie mi ciasto na bułeczki . Przepisy są na prawdę super i każdy dokładnie podane. Pozdrawiam.

  4. Kasia
    Sierpień 2, 2013 godz. 13:12 #

    piekłaś ten chlebek w piekarniku z termoobiegiem czy bez? bo niestety nie za bardzo się na tym znam, a wygląda smakowicie i chciałabym go upiec.. :)

    • Sierpień 2, 2013 godz. 15:06 #

      Chleb piekłam w klasycznym trybie góra-dół, jeśli używam termoobiegu, to zawsze zaznaczam w przepisie :)

      • Kasia
        Sierpień 4, 2013 godz. 16:12 #

        zrobiłam ten chlebek z połowy porcji – wyszedł pyszny ! chleby kupione nie dorównują w smaku własnoręcznie zrobionym.. :)

  5. Forrest
    Kwiecień 15, 2014 godz. 19:01 #

    Witam. A w żeliwnym garnku ile czasu piec? Jaka temperatura? Ile czasu pod przykryciem? Czy garnek z wrzątkiem włożyć i na jak dlugo?

  6. marta
    Kwiecień 28, 2014 godz. 17:51 #

    czy zamiast drożdży instant można użyć świeżych? jakie proporcje wówczas zastosować?

    • Kwiecień 28, 2014 godz. 20:30 #

      Tak, będzie to ok. 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Wcześniej należy przygotować z nich zaczyn, wykorzystując ok. 50 ml i odejmując je z proporcji w przepisie.

  7. marta
    Kwiecień 28, 2014 godz. 18:11 #

    mam jeszcze kilka pytań, ponieważ zamierzam się do wykonania tego chlebka:) czy zamiast mąki chlebowej typ 650 można użyć mąki krupczatki albo pszennej o typie 450?
    czy można chlebek upiec w keksówce, ponieważ boję się, że może się rozlać w trakcie pieczenia?

    • Kwiecień 28, 2014 godz. 20:32 #

      Jeśli chce Pani wprowadzić jakieś modyfikacje, polecałabym nie schodzić z typem mąki poniżej 500.
      Mąki tortowe nie bardzo nadają się do wypieku chleba i nie są zbyt zdrowe, więc mieszanie ich z mąką graham miesza się z celem.
      Mąką krupczatka polecana jest przy wypieku kruchego ciasta, więc też bym odradzała :)

      • marta
        Kwiecień 28, 2014 godz. 21:37 #

        dziękuje za ekspresowe odpowiedzi 😉 mam nadzieje, że chlebek będzie pyszny

  8. Forrest
    Maj 21, 2014 godz. 18:11 #

    No a w garnku rzymskim ile pieczemy? 2× ppdany czas?

    • Maj 26, 2014 godz. 08:12 #

      Jeśli zwiększamy liczbę składników, to rzeczywiście wydłużamy czas pieczenia. Jednak mam wątpliwości czy trzeba wydłużyć czas aż dwukrotnie. Wszystko też zależy od rodzaju takiego garnka.
      Niestety trzeba trochę poeksperymentować i wyczuć jak się ciasto w takim garnku zachowuje. Nie chciałabym wprowadzać w błąd.

  9. Maj 26, 2014 godz. 20:46 #

    Pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu i swój wypiek przedstawiłam na swoim blogu (http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2014/05/domowa-piekarnia-graham-na-drozdzach.html). Oczywiście podałam link do źródła, więc mam nadzieję, że nie ma Pani nic przeciwko :) Chlebek wyszedł przepyszny. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę :)

    • Maj 26, 2014 godz. 22:10 #

      Oczywiście, nie mam nic przeciwko. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że chleb się udał :)

  10. Iwona
    Lipiec 25, 2015 godz. 15:47 #

    dzień dobry ;0
    upiekłam chleb graham, bardzo dobry w smaku, jest tylko jeden drobiazg a mianowicie podczas wyrastania już na blaszce „rozszedł” mi się – wyszedł bardzo płaski czy jest jakiś sposób na to żeby „trzymał formę” czy lepiej włożyć ciasto do foremki – ale czy wtedy zmienić parametry pieczenia?
    Pozdrawiam.

    • Lipiec 26, 2015 godz. 18:10 #

      Dzień dobry :)
      Jeśli ciasto rozjechało się na boki to znaczy, ze było już na etapie wyrastania za luźne. Już na początku zawsze warto kontrolować konsystencję ciasta i w razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość wody. Czy użyła Pani wagi kuchennej?
      Aby chleb miał lepszą formę wystarczy przełożyć do koszyka wiklinowego lub misy http://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/, a przerzucić na blachę przed pieczeniem. Ciasto może też od początku rosnąć w keksówce i w niej być pieczone :)

  11. Iwona
    Lipiec 28, 2015 godz. 13:57 #

    :)
    bardzo dziękuję za odpowiedź, następnym razem skorzystam z keksówki, będzie bezpieczniej :) i skorzystam z wagi :) do tej pory używałam plastikowego naczynia z podziałkami :/
    Pozdrawiam :)

    • Lipiec 28, 2015 godz. 14:48 #

      Oo, to kupienie najtańszej wagi bardzo polecam (w marketach już od 30 złotych), bo poprawne odmierzanie składników to ważna sprawa na etapie wyrabiania ciasta :)
      Pozdrawiam!

  12. Asia
    Luty 14, 2016 godz. 21:34 #

    Witam,
    upiekłam wczoraj dwa bochenki wg podanego przepisu. Jeden zwykły, do drugiego dodałam mieszanki ziaren. Obydwa wyszły prawdziwie grahamowe, pyszne. Jest to pierwszy chleb jaki upiekłam, ale już wiem, że będzie pieczony regularnie (bardzo lubimy w domu pieczywo graham). Jutro próbujemy też przepis na chleb pszenny. Na pewno będę korzystać z propozycji i przepisów na stronie – porady bardzo cenne.
    Pozdrawiam!

Zostaw komentarz

Ocena: