Chleb graham

Graham

Dokładnie dwa tygodnie temu przygotowywałam bułeczki grahamki (po przepis zapraszam tu). Byłam wtedy bardzo zadowolona z ich smaku i zapowiedziałam, że na stałe wejdą do mojego menu. Tak też się stało, chociaż dzisiaj pojawiają się w trochę innej formie – jako chleb :)

Warto do tego przepisu postarać się o znalezienie w sklepach mąkę typu graham (konkretnie typ 1850), która jest wersją pośrednią między tradycyjną mąką chlebową, a mąką pszenną razową (typ 2000). Chleby i bułki na mące graham mają charakterystyczny smak. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych.

Jeśli uda się Wam kupić taką mąkę (swoją dostałam w popularnym markecie) to gorąco zachęcam do spróbowania grahamek lub dzisiejszego przepisu na chleb graham :)

chleb graham

Chleb graham
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • Chleb graham
  • 400 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 50 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mieszamy ze sobą suche składniki.
  2. W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  3. Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
  4. Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie krótki zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek.
  7. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny.
  9. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

20 Odpowiedzi na “Chleb graham”

  1. Listopad 10, 2012 godz. 14:12 #

    pychotka ;) udało mi się.

  2. Aśka
    Grudzień 29, 2012 godz. 20:51 #

    Witam,
    Własnie zajadam chleb upieczony wg tego przepisu :) Podczas jego wyrastania czytałam z zapartym tchem inne przepisy- gratuluję pomysłów, strona jest bardzo pomocna, na pewno skorzystam z przepisu na chleb pieczony w garnku- mam taki chyba 30 letni, emaliowany, powinien dać radę :)
    Pozdrawiam!
    P.S. No dobra przyznam się- nie do końca z tego przepisu- użyłam zamiast mąki chlebowej 650 (wykupili w sklepie cały zapas czy co?) zwykłej tortowej – jest jej na tyle mało, że chleba nie zepsuła.

    • Grudzień 30, 2012 godz. 17:13 #

      Witam.
      Miło mi to czytać, mam nadzieję, że z chęcią będzie Pani korzystała też z innych przepisów :)
      Ps. Odrobina tortowej zamiast mąki chlebowej nie powinna mocno zaszkodzić wypiekowi.

  3. Marta
    Maj 1, 2013 godz. 17:26 #

    Witam.
    Udało mi się kupić mąkę graham i upiekłam chlebek. Jest świetny , pachnący i pyszny. Właśnie rośnie mi ciasto na bułeczki . Przepisy są na prawdę super i każdy dokładnie podane. Pozdrawiam.

  4. Kasia
    Sierpień 2, 2013 godz. 13:12 #

    piekłaś ten chlebek w piekarniku z termoobiegiem czy bez? bo niestety nie za bardzo się na tym znam, a wygląda smakowicie i chciałabym go upiec.. :)

    • Sierpień 2, 2013 godz. 15:06 #

      Chleb piekłam w klasycznym trybie góra-dół, jeśli używam termoobiegu, to zawsze zaznaczam w przepisie :)

      • Kasia
        Sierpień 4, 2013 godz. 16:12 #

        zrobiłam ten chlebek z połowy porcji – wyszedł pyszny ! chleby kupione nie dorównują w smaku własnoręcznie zrobionym.. :)

  5. Forrest
    Kwiecień 15, 2014 godz. 19:01 #

    Witam. A w żeliwnym garnku ile czasu piec? Jaka temperatura? Ile czasu pod przykryciem? Czy garnek z wrzątkiem włożyć i na jak dlugo?

  6. marta
    Kwiecień 28, 2014 godz. 17:51 #

    czy zamiast drożdży instant można użyć świeżych? jakie proporcje wówczas zastosować?

    • Kwiecień 28, 2014 godz. 20:30 #

      Tak, będzie to ok. 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Wcześniej należy przygotować z nich zaczyn, wykorzystując ok. 50 ml i odejmując je z proporcji w przepisie.

  7. marta
    Kwiecień 28, 2014 godz. 18:11 #

    mam jeszcze kilka pytań, ponieważ zamierzam się do wykonania tego chlebka:) czy zamiast mąki chlebowej typ 650 można użyć mąki krupczatki albo pszennej o typie 450?
    czy można chlebek upiec w keksówce, ponieważ boję się, że może się rozlać w trakcie pieczenia?

    • Kwiecień 28, 2014 godz. 20:32 #

      Jeśli chce Pani wprowadzić jakieś modyfikacje, polecałabym nie schodzić z typem mąki poniżej 500.
      Mąki tortowe nie bardzo nadają się do wypieku chleba i nie są zbyt zdrowe, więc mieszanie ich z mąką graham miesza się z celem.
      Mąką krupczatka polecana jest przy wypieku kruchego ciasta, więc też bym odradzała :)

      • marta
        Kwiecień 28, 2014 godz. 21:37 #

        dziękuje za ekspresowe odpowiedzi ;) mam nadzieje, że chlebek będzie pyszny

  8. Forrest
    Maj 21, 2014 godz. 18:11 #

    No a w garnku rzymskim ile pieczemy? 2× ppdany czas?

    • Maj 26, 2014 godz. 08:12 #

      Jeśli zwiększamy liczbę składników, to rzeczywiście wydłużamy czas pieczenia. Jednak mam wątpliwości czy trzeba wydłużyć czas aż dwukrotnie. Wszystko też zależy od rodzaju takiego garnka.
      Niestety trzeba trochę poeksperymentować i wyczuć jak się ciasto w takim garnku zachowuje. Nie chciałabym wprowadzać w błąd.

  9. Maj 26, 2014 godz. 20:46 #

    Pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu i swój wypiek przedstawiłam na swoim blogu (http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2014/05/domowa-piekarnia-graham-na-drozdzach.html). Oczywiście podałam link do źródła, więc mam nadzieję, że nie ma Pani nic przeciwko :) Chlebek wyszedł przepyszny. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę :)

    • Maj 26, 2014 godz. 22:10 #

      Oczywiście, nie mam nic przeciwko. Wręcz przeciwnie, cieszę się, że chleb się udał :)

Zostaw komentarz

Ocena: