Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i nasiona babki płesznik. Zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy bakalie, aktywny zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, namoczone płatki owsiane z nasionami, miód oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Długą formę keksówkę (u mnie o wymiarach 12x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłoń wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch dłonią. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, pieczemy chleb w formie przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wbijamy patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy - chleb jest upieczony. Wyciągamy go z pieca i formy, studzimy na kuchennej kratce. Chleb najlepiej smakuje następnego dnia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej