Czy robiąc zakupy wybieracie produkty ekologiczne? Czasami warto pomyśleć o tym w jakich warunkach tworzone są kupowane przez nas produkty. Jeśli macie chwilę, a polecam poświęcenie jej na właśnie takie działania, przeczytajcie dokładnie etykiety, porównajcie je ze sobą i przede wszystkim wybierajcie świadomie. Ekologiczne produkty mogą okazać się zdrowsze i lepsze od tych nieopatrzonych takim przymiotnikiem. Jednak nie należy ufać im bezgranicznie, nie zawsze kryje się za tym najlepsza jakość. Wszystko (a raczej większość) powinno się wyjaśnić po dokładnym przestudiowaniu etykiety. Na rynku dostępnych jest wiele ekologicznych mąk. Można je kupić online lub znaleźć w ekologicznych sklepach (choć czasem występują nawet w większych supermarketach). Znajdziemy też nietypowe ekologiczne mąki, jaglaną, owsianą, czy gryczaną. Dwie z nich użyłam w dzisiejszym przepisie. Postawiłam też na znaną mi już od dawna mąkę pszenną pełnoziarnistą bio.
Chleb ekologiczny
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej bio
  • 100 g ekologicznej mąki jaglanej
  • 100 g ekologicznej mąki owsianej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 360 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj jednolite ciasto.
  2. Zagniataj chwilkę.
  3. Wyłóż 30 centymetrową prostokątną foremkę papierem do pieczenia, umieść w niej ciasto i uklep.
  4. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.
  5. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut.
  7. Wyjmij z foremki i papieru i wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen