Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników

1. Przygotuj puree z dyni. Najpierw dynię kroimy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30 minut. Po tym czasie obieramy ze skórki i miksujemy blenderem na gładką masę. Innym sposobem jest ugotowanie dyni w wodzie przez 30 minut, a następnie odsączenie z wody i zmiksowanie.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Do suchych składników dodajemy puree z dyni i mieszamy przez minutę. Następnie stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut mikserem, pod koniec dorzucamy posiekane drobno listki szałwii.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Misę z ciastem na chleb dyniowy z szałwią przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Po podwojeniu objętości ciasta, oprószamy z wierzchu je mąką, a także swoje dłonie. Wyciągamy ciasto na blat i zagniatamy przez minutę, po to by uformować zgrabny, okrągły bochenek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na pół godziny.

pieczenie
35 min
pieczenie

5. Bochenek nacinamy ostrym nożem do połowy wysokości, na około chleba, co 2 cm (widać na zdjęciu). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej