Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Przygotuj dużą miskę. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki, czyli pszenną mąkę chlebową, suszone drożdże i sól. Stopniowo dolewaj wodę i zagniataj miękkie ciasto. Kontroluj ilość dolewanej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto nie może być zbyt suche ani też lejące. W zależności od jakości mąki, ilość dolewanego płynu może się nieznacznie różnić od podanej ilości. Wyrabiaj energicznie ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto oprósz delikarnie mąką i przykryj czystą ściereczką lub folią. Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 45-60 minut. W tym czasie powinno podwoić objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto na chleb do żurku z miski. Ciasto podziel na dwie równe porcje. Z każdej oderwij mały kawałek ciasta i uformuj z niego kuleczkę. Z dużych porcji uformuj dwa okrągłe bochenki. Małe kuleczki przyklej u góry bochenków. Odstaw pod przykryciem na około 40-45 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Wyrośnięte bochenki możesz naciąć ostrym nożem lub żyletką tuż przed włożeniem do piekarnika. Chleby pieczemy w temperaturze 230 stopni C przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy kolejne 15 minut lub do uzyskania odpowiednio rumianej skórki. Upieczony chleb do żurku studzimy na kratce.
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej