Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, posiekane listki świeżego rozmarynu i aktywny zakwas. Oliwki płuczemy na sicie zimną wodą, osuszamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do składników z misie.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, uderzamy je pięścią, aby odgazować. Ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły bochenek, który przekładamy do koszyka wiklinowego (można go wyłożyć ściereczką lub obsypać mąką). Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejny 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucamy na blachę ciasto i nacinamy je ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb w 200 stopniach przez 25-27 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej