Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, posiekane listki świeżego rozmarynu i aktywny zakwas. Oliwki płuczemy na sicie zimną wodą, osuszamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do składników z misie.
wyrastanie
wyrastanie
2. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, uderzamy je pięścią, aby odgazować. Ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły bochenek, który przekładamy do koszyka wiklinowego (można go wyłożyć ściereczką lub obsypać mąką). Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejny 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucamy na blachę ciasto i nacinamy je ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb w 200 stopniach przez 25-27 minut.
Smakowita
Upieczony chleb przekładamy na kratkę i studzimy. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min