Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy ze startą skórką cytrusów (wcześniej umytych). Dodajemy suszone drożdże, łyżeczkę soli oraz cukru. Wyciskamy sok ze świeżych cytrusów (u mnie czerwona pomarańcza, limonka i pół cytryny). Wyciśnięty sok zalewamy letnią wodą i mieszamy. Stopniowo zaczynamy wlewać cytrusową wodę i wyrabiać ciasto. Po 5 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto wyciągamy z misy, chwilę zagniatamy i formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Bierzemy ostry nóż i nacinamy chleb na środku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut, aż skórka będzie rumiana. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej