Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przełóż do miseczki i daj mu ostygnąć. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i przyprawę curry. Dodaj ryż i wymieszaj. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i w miarę dolewania zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczna konsystencję i nie będzie się lepić do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1 godzinę.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat, zagnieć, uformuj z niego okrągły bochenek i wsadź do góry nogami do oprószonego mąką kosza do wyrastania (jeśli nie masz kosza, po prostu ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką). Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 1 godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed końcem czasu wyrastania nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem przyłóż blachę do góry nogami do kosza, obróć i delikatnie przetransportuj w ten sposób chleb z kosza na blachę. Wsadź blachę do piekarnika i piecz chleb ok. 30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej