Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy z zakwasem, posiekaną w drobną kostkę białą czekoladą, płatkami kukurydzianymi i solą. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3-4 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Podrośnięte ciasto składamy od góry ku środkowi i od dołu ku środkowi, zostawiamy w misie na kolejną godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie formujemy bochenek na kształt koszyka wiklinowego. Koszyk posypujemy mąką lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do środka złączeniem ku górze i zostawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut
Smakowita
Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy np. ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min