Przepis

Przygotowanie budyniu
10 min
Przygotowanie budyniu

1. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jedynie 350 ml mleka. Budyń przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie kruszonki
10 min
Przygotowanie kruszonki

2. W rondelku rozpuszczamy 25 g masła. Łączymy rozpuszczone masło z 35 g mąki pszennej typ 450 oraz 25 g cukru i mieszamy. Tak powstałe ciasto na kruszonkę przekładamy do foliowego woreczka i wstawiamy do lodówki.

Zagniatanie ciasta
15 min
Zagniatanie ciasta

3. Drożdże rozkruszamy, zalewamy 30 ml letniego mleka i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Do dużej misy wlewamy rozczyn, dodajemy jajka, resztę mleka, miękkie masło oraz cukier i wyrabiamy mikserem. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sól i wyrabiamy przez 5 minut. Przekładamy ciasto na blat / stolnicę i zagniatamy jeszcze kilka minut.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

4. Misę oprószamy mąką, wkładamy kulę ciasta, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 45 minut.

Formowanie chałki
10 min
Formowanie chałki

5. Ciasto dzielimy na 6 porcji. Każdą część wałkujemy na podłużny pasek o podobnej wielkości (widoczny na zdjęciu), smarujemy odrobiną budyniu i rolujemy w takim sposób, aby przykryć budyń. Czynność powtarzamy kolejne 5 razy. Z wałeczków lepimy chałki. Zaplatamy warkocz z 3 wałków, dociskając jego końce.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Dwie chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

smarowanie wierzchu
1 min
smarowanie wierzchu

7. Chałki z budyniem smarujemy rozbełtanym żółtkiem.

dekorowanie kruszonką
2 min
dekorowanie kruszonką

8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Wyjmujemy z lodówki wcześniej przygotowaną kruszonkę i rozdrabniamy ją palcami. Posmarowane żółtkiem chałki posypujemy kruszonką.

pieczenie
30 min
pieczenie

9. Chałki z budyniem i kruszonką pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 30 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej