Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mleko kokosowe podgrzewamy, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, sól, wiórki (20 g), drożdże. Wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy. Wlewamy letnie mleko kokosowe i wyrabiamy 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione, elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kul.
formowanie
formowanie
4. Z kul formujemy wałeczki, które zaokrąglamy na końcu. Łączymy ich końce ze sobą. Zaplatamy warkocz biorąc zewnętrzne pasma na przemian do środka.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
pieczenie
pieczenie
6. Wyrośniętą chałkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka i posypujemy pozostałymi wiórkami.
pieczenie
pieczenie
7. Chałkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż będzie rumiana.
Smakowita
Upieczoną chałkę serwujemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min