Przepis

przygotowywanie składników
6 min
przygotowywanie składników
1. Mleko kokosowe podgrzewamy, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, cukier, sól, wiórki (20 g), drożdże. Wbijamy jajka, dodajemy olej kokosowy. Wlewamy letnie mleko kokosowe i wyrabiamy 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione, elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kul.
formowanie
2 min
formowanie
4. Z kul formujemy wałeczki, które zaokrąglamy na końcu. Łączymy ich końce ze sobą. Zaplatamy warkocz biorąc zewnętrzne pasma na przemian do środka.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
pieczenie
2 min
pieczenie
6. Wyrośniętą chałkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka i posypujemy pozostałymi wiórkami.
pieczenie
30 min
pieczenie
7. Chałkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut, aż będzie rumiana.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej