Przepis

przygotowywanie składników
20 min
przygotowywanie składników
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, cynamon, drożdże, sól i cukier. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Wstaw pokrojone jabłka w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i piecz w 200 stopniach aż zmiękną.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Ostudź jabłka, dodaj je do suchych składników i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj bardzo małe porcje ciepłej wody. Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj 4 równe bułeczki. Odstaw bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj całość materiałową szmatką i odstaw jeszcze raz w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz je ok. 25 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej