Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Najpierw przygotuj karmelizowaną cebulę. Poszatkuj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, gdy oliwa się rozgrzeje. Smaż aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj cukier i wodę i smaż aż woda wyparuje a całość nabierze lepkiej, karmelowej konsystencji. Odstaw na bok i ostudź.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Połącz ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj cebulę. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko kaloryfera albo lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat/stolnicę, lekko podsyp mąką i uformuj z niego rulon. Pokrój na 6 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blachę. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok 45 minut- 1 h.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej