Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, sól i drożdże. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 5 minutach, gdy ciasto zrobi się elastyczne, dzielimy je na dwie części.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Jedną z nich przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Do drugiej części dodajemy kakao i ewentualnie kilka łyżek wody. Ciasto wyrabiamy jeszcze minutę. Kakaowe ciasto przekładamy do misy i również przykrywamy ściereczką. Obie miseczki stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasta kładziemy na oprószony mąką blat. Jasne ciasto dzielimy na dwie części i kakaowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąt o podobnych wymiarach.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wszystkie prostokąty kładziemy na sobie i zawijamy ciasto jak roladę (zaczynając od dłuższego boku). Utworzony rulon dzielimy na 6 części, każdą z nich przekładamy na blachę i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy je przez 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej