Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ziarna słonecznika (wcześniej można uprażyć na suchej patelni), aktywny zakwas, miód i sól.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Ciasto po tym czasie powinno być plastyczne. Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na 3 godziny.

formowanie
2 min
formowanie

3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, oprószamy delikatnie mąką i formujemy okrągłe bułeczki.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

4. Kładziemy bułeczki w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na godzinę.

pieczenie
25 min
pieczenie

5. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach, następnie przez 15 minut w 190 stopniach.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej