Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, drożdżami i szczyptą soli. W rondelku topimy masło, następnie je studzimy. W drugim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy krótko mleko, aby było letnie. Mleko mieszamy z topionym masłem. Powoli wlewamy letni płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 6 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy wyrobione ciasto do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
3. Śliwki kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka, w którym rozgrzaliśmy wcześniej masło. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Owoce karmelizujemy kilka minut i studzimy.
zawijanie ciasta
zawijanie ciasta
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną odrobiną mąki stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie śliwkowe. Ciasto zginamy od strony krótszych boków i zawijamy od strony dłuższego boku jak na roladę. Z utworzonej rolady wycinamy 9 mniejszych roladek.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Okrągłą formę (u mnie średnica 23 cm) smarujemy masłem. Układamy ciasno roladki (patrz zdjęcie), przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy formę z bułeczkami i pieczemy przez 25-30 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 30 min