Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż masa osiągnie jednolitą, bardzo elastyczną konsystencję, trochę przypominającą ciepłą plastelinę. Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2.Wsadź ciasto do miski i owiń miskę folią do żywności. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5-2 godzin, aż ciasto podwoi objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3.o upływie tego czasu uformuj z ciasta długi rulon i pokrój go na 12 jednakowych części. Z każdej części uformuj cienki rulon o długości ok. 30 centymetrów i owiń nim ciasno parówkę. Powtórz tę czynność w stosunku do każdej parówki. Uformowane bułeczki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika, przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na pół godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania roztrzep widelcem jajko w małej miseczce i posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę. Piecz aż zbrązowieją, przez ok. 25 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Podawaj z ulubionym sosem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej