Przepis

przygotowywanie składników
3 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier.W rondlu podgrzewamy mleko z masłem, gdy masło się roztopi chwilę studzimy. Do letniego mleka kruszymy drożdże i zostawiamy na 3 minuty.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy rozczyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Przykrywamy na godzinę i zostawiamy w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy 8 bułeczek, w razie czego podsypujemy odrobiną mąki. Każdą uformowaną bułeczkę dekorujemy z wierzchu kwiatami czarnego bzu. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem. Pamiętamy, aby w trakcie jedzenia odcinać łodygę, ponieważ tylko kwiaty są jadalne.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej